Canadezen spelen een prominente rol bij de verspreiding van QAnon Conspiracy Theories: Experts

0 Comments

En ze winnen aan grip nu de pandemie omstandigheden creëert die angst, sociale en economische onzekerheid en wantrouwen in autoriteiten aanwakkeren.

 

Een persoon draagt ​​een QAnon-sweatshirt tijdens een pro-Trump-rally op 3 oktober 2020 in de wijk Staten Island in New York City.

Samenzweringstheorieën, waaronder die welke werden gepropageerd door de eens marginale QAnon-beweging, hebben aan kracht gewonnen nu de COVID-19-pandemie angst, sociale en economische onzekerheid en wantrouwen in de autoriteiten voedt, zeggen experts in Canada. Mijn CBR login is online mogelijk.

 

 

Het bereik en de zichtbaarheid van QAnon zijn gegroeid naarmate de overtuigingen van zijn volgers zich vermengen met verkeerde informatie en ontkrachtte claims met betrekking tot de pandemie, zei Amarnath Amarasingam, een fellow bij het Global Network on Extremism and Technology en een professor in de godsdienstschool aan de Queen’s University.

 

Het is moeilijk te zeggen waar het in diskrediet gebrachte QAnon-geloofssysteem begint en eindigt, zei hij, en beschreef het als een veelzijdige samenzweringstheorie die steeds meer overkoepelend wordt sinds de eerste zogenaamde ‘Q drop’, een bericht van een anonieme gebruiker genaamd Qon het online forum 4chan eind 2017.

 

QAnon put uit en voedt een scala aan overtuigingen, zei hij, van antisemitisme tot blank nationalisme tot het idee dat de Amerikaanse president Donald Trump in het geheim werkt om een ​​kliek van corrupte, satanaanbiddende liberale elites neer te halen die kinderen mishandelen en verhandelen voor seks. motor theorie oefenen op de website.

 

Het is zo absurd dat het de perfecte complottheorie zou moeten zijn om te negeren, zei Amarasingam.

 

Maar de weigering van Trump om QAnon aan de kaak te stellen, heeft het in de mainstream geduwd, waar zijn ideeën worden uitgekozen en verspreid over verschillende bewegingen, waaronder die tegen de volksgezondheidsregels die gericht zijn op het bestrijden van de verspreiding van COVID-19, zei hij.

 

QAnon is bijna ‘sociaal-religieus’ geworden, zei Amarasingam, aangezien sommige gelovigen Q beschouwen als een profeet die arriveerde om de slapende massa wakker te maken. Tegelijkertijd zijn de berichten van Q vaak cryptisch en vaag, waardoor volgers in staat worden gesteld betekenis te vinden en deze toe te passen op hun lokale zorgen.

 

Dat maakt QAnon wendbaar. Het komt het meest voor in de VS, zei hij, maar er zijn tekenen van QAnon opgedoken online of bij bijeenkomsten in ten minste 70 landen, omdat mensen nemen wat ze nodig hebben en de rest achterlaten.

 

“Ze zullen het anti-diepe staatspul overnemen,” zei hij. “Maar misschien laten ze de satanische kliek en het kinderslavingsaspect achter zich.”

 

Het is alsof de volgers van QAnon Q of Trump niet meer nodig hebben; de beweging is een parasiet geworden die zich voedt met breder samenzweerderig denken over “de almachtige elite die kleine mensen schade toebrengt”, zei hij.

 

Antimasker- en antivaccinatiebewegingen behoren tot degenen die gebruik maken van QAnon als een soort “drijvend middel”, zei Amarasingam.

 

En Canada is niet immuun, zei hij.

 

Bekijk: hoe de samenzwering van de QAnon ‘Red onze kinderen’ schadelijk is voor legitieme kinderwelzijnsorganisaties. Het verhaal gaat hieronder verder.

De prikborden van QAnon werden in brand gestoken nadat premier Justin Trudeau dit najaar op een conferentie van de Verenigde Naties vertelde dat de pandemie een kans is om economische systemen te ‘resetten’ en opnieuw te bedenken om uitdagingen zoals armoede en klimaatverandering aan te pakken, zei Amarasingam.

 

“Ze interpreteerden het als een soort vergissing,” zei hij. “Alsof het bewijs toonde dat er een masterplan aan het werk was, dat COVID inderdaad een hoax zou kunnen zijn die was gepland door machtige elites om vervolgens al deze nieuwe economische en sociale veranderingen teweeg te brengen, of grootschalige maatschappelijke verschuivingen.”

 

Het herformuleren van de gevolgen van de pandemie als een complottheorie tegen de regering is gevaarlijk, zei Amarasingam, omdat het van invloed kan zijn op de vraag of mensen worden gevaccineerd en zich houden aan de volksgezondheidsregels.

 

Volgens een rapport van het Institute for Strategic Dialogue, een denktank die zich richt op extremisme en polarisatie, staat Canada in de top vier van landen die QAnon-content op Twitter aansturen, naast de Verenigde Staten, het VK en Australië.

 

De Manitoba-man die beschuldigd werd van het doorbreken van een poort in de Rideau Hall nabij de woningen van de premier en de gouverneur-generaal deze zomer, terwijl zwaarbewapend QAnon-gerelateerde inhoud op sociale media had gepost, zei Peter Smith, een onderzoeker bij de Canadese Anti- Hate Network.

 

Een in Ontario gevestigde vrouw was verantwoordelijk voor het populariseren van de QAnon-gerelateerde complottheorie dat kleerkasten en ander meubilair verkocht door het bedrijf Wayfair arriveerde met een verhandeld kind erin, zei hij.

 

En een webgebaseerde show die wordt gerund door een man uit Montreal die QAnon-inhoud en valse beweringen over COVID-19 verspreidt, is populair in Franstalig Europa, zei Smith. De show is onlangs verbannen van Facebook en YouTube.

 

Wat u moet weten over samenzweringstheorieën rond de ‘grote reset’

De beste bankier van Canada grinnikt om de samenzweringsvraag ‘Great Reset’

Hoe films zoals COVID-19 Thriller ‘Songbird’ samenzweringstheorieën kunnen voeden

Singh dringt erop aanFBI moet meer doen om geradicaliseerde haatgroepen in Canada aan te pakken

Twitter heeft stappen ondernomen om QAnon-gerelateerde accounts en inhoud aan te pakken, terwijl groepen in oktober zijn verwijderd en van Facebook zijn verbannen.

 

Smith zei dat Q zijn volgers vertelde om “camouflage” te gebruiken en velen verhuisden naar sites als Parler, dat zichzelf beschouwt als het “belangrijkste platform voor vrije meningsuiting”. Anderen doken weer op Facebook onder namen als “Cue”, zei hij.

 

QAnon kwam tot leven toen de desinformatie op sociale media al aan het toenemen was, zei Dr. Ghayda Hassan, de directeur van het Canadian Practitioners Network for the Prevention of Radicalization and Extremist Violence (CPN-PREV).

 

“De snelheid waarmee toegang wordt verkregen tot informatie geeft ons geen tijd om deze te valideren”, zegt Hassan, een klinisch psycholoog die tevens medevoorzitter is van het UNESCO-initiatief ter voorkoming van gewelddadige radicalisering.

 

En de pandemie heeft omstandigheden gecreëerd die samenzweerderig denken aanwakkeren, zei ze, waaronder angst, sociale en financiële onzekerheid, een gevoel van controle en een geschokt vertrouwen in de overheid en gezondheidsautoriteiten.

 

Dus waarom geloven mensen in wat voor een ander misschien raar of krankzinnig lijkt?

 

Ze proberen de betekenis te vinden, zei Hassan.

 

In tijden van crisis “moeten we begrijpen waarom dit gebeurt, en vaak is het vinden van een oorzaak een zondebok”, zei ze.

 

QAnon vertrouwt op bepaalde feiten die bestaan, voegde ze eraan toe, wijzend op kindermishandeling.

 

“Het is precies hoe deze feiten met elkaar verbonden zijn, dat lijkt ons totaal onlogisch.”

 

[In tijden van crisis] moeten we begrijpen waarom dit gebeurt, en vaak is het vinden van een oorzaak een zondebok.

Dr. Ghayda Hassan, directeur van de CPN-PREV

Hassan zei dat mensen kiezen wat voor hen zinvol is vanuit het QAnon-universum, waardoor de groei wordt gestimuleerd.

 

“Het neemt de kleur aan van het discours dat op welk gebied dan ook heerst.”

 

Hassan merkte op dat ze zal letten op de effecten van sociaal isolement zodra de uitbraken van COVID-19 onder controle zijn en de volksgezondheidsregels worden versoepeld.

 

Advertentie

 

Hoewel we misschien denken dat mensen graag weer contact met elkaar willen maken, zei ze, gebeurt soms het tegenovergestelde.

 

“Dat is een toename van het isolement, maar ook een verslechtering van interpersoonlijke en sociale vaardigheden en capaciteiten.”

 

Hassan wil beter onderwijs over mediageletterdheid en strengere normen voor hoe sociale netwerkbedrijven inhoud op hun platforms beheren.

 

Amarasingam zei ondertussen dat hij deel uitmaakte van discussies met grote sociale mediabedrijven over hoe inhoud met betrekking tot de Islamitische Staat en Al-Qaida moet worden aangepakt, wat in sommige opzichten gemakkelijker te verwerken is dan verkeerde informatie.

 

“Toen het ISIS was die video’s onthoofde, kun je die beslissing vrij snel nemen”, zei hij. “Maar als je het hebt over (Make America Great Again) of als je het hebt over lockdown-inhoud, is dat niet altijd zo duidelijk.”